Madde kullanım bozukluklarında duygu düzenleme güçlüğü ve hemşirelerin rol ve sorumlulukları - Baysan Arabacı, Leyla; Ayakdaş Dağlı, Dilek; Taş, Gülsenay (Journal of Dependence, 2018)
Duygular, madde kullanımının başlaması, devam etmesi, sürdürülmesi ve sonlandırılmasında önemli bir yere sahiptir. Bireyler, stresini azaltmak, rahatlamak, anksiyetesini kontrol etmek veya duygularını değiştirmek için madde kullanımına yönelebilirler. Özellikle duygu düzenlemede güçlük yaşayan bireyler olumsuz duyguları ile etkin baş edemez ve sıklıkla dürtü kontrolünü sağlama ve amaç odaklı davranışlara yönelmede sorun yaşarlar. Bu bireylerde başlangıçta kritik bir durumu ya da bir kriz durumunu yönetmek için başlanan madde kullanımı en sonunda kontrol edilemez tarza dönüşür ve birey kendini bir kısır döngü içerisinde bulur. Bu da, madde bağımlılığının devamlılığını sağlar. Bu noktada madde bağımlılığını önlemede duygu düzenlemenin etkili olduğu düşüncesinden yola çıkarak bu derleme, bağımlı bireylerde görülen relapsların önemli belirleyicilerinden olan duygu düzenleme güçlüğü ve yönetiminde hemşirelerin rol ve sorumluluklarına dikkat çekmek amacıyla yazılmıştır..