Hemşirelik öğrencilerinde madde kullanımı ile problem çözme becerileri arasındaki ilişki - Duran, Songül (Journal of Dependence, 2017)
Amaç: Bu çalışmada, hemşirelik öğrencilerinde madde kullanma durumları ile problem çözme becerileri arasındaki ilişki araştırılmıştır. Yöntem: Kesitsel ve analitik tipte planlanan araştırmanın örneklemi, 10.05.2013– 15.06.2013 tarihleri arasında Bitlis Eren Üniversitesi Sağlık Yüksekokulu Hemşirelik bölümünde okuyan 115 öğrenciden oluşmaktadır. Kişisel bilgi formu ve Problem Çözme Envanteri (PÇE) veri toplama aracı olarak kullanılmıştır. Veriler yüzdelik ve Mann Whitney U testi analizleri ile değerlendirilmiştir. Bulgular: Öğrencilerin %33’ü sigara kullandığını, %12.2’si uyuşturucu madde kullanma deneyimi olduğunu belirtmiştir. Bu çalışmada sigara içen öğrencilerin PÇE ve alt boyutlarından “problem çözme güveni” ve “yaklaşma kaçınma” sıra puan ortalamaları sigara içmeyenlere göre daha yüksek düzeydedir (p<0.05). Sonuç: Araştırma bulguları, öğrencilerin sigara içme ve madde kullanma oranının yüksek olduğunu göstermiştir. Ayrıca sigara içen öğrencilerin problem çözme becerisi içmeyenlere oranla daha düşük düzeyde çıkmıştır. Sorun çözme becerileri eğitiminin madde bağımlılığının önlenmesi, tedavisi ve rehabilitasyonunda yararlı olabileceği düşünülmektedir.