Eşlerinde alkol bağımlılığı bulunan kadınların evlilik uyumunun değerlendirilmesi - Kıvanç, Nazan; Kokurcan, Ahmet; Özgür İlhan, İnci (Journal of Dependence, 2017)
Giriş: Alkol bağımlılığı toplumda sık görülen bir psikiyatrik bozukluk olup sosyal ve mesleki yeti yitimine sebep olmaktadır. Hastaların ailelerinde ve özellikle eşlerinde tükenmişlik, depresyon, anksiyete bozukluğu gibi psikiyatrik rahatsızlıklar sık görülmektedir. Bu araştırma, alkol bağımlılığı bulunan erkeklerin eşlerinde tükenmişlik düzeyi ve cinsiyet rollerinin evlilik uyumu ile olan ilişkisini incelemek amacıyla yapılmıştır. Yöntem: Araştırmanın örneklemini alkol bağımlılığı bulunan ve alkolü bırakmak amacıyla Üniversite Hastanesi Alkol Kullanım Bozukluğu Kliniği’ne başvuran 33 erkek hastanın eşleri oluşturmuştur. Eşlere araştırmacı tarafından düzenlenmiş sosyodemografik veri formu, Evlilik Uyum Ölçeği, Maslach Tükenmişlik Ölçeği, Bem Cinsiyet Rolleri Ölçeği Kısa Formu ve Beck Depresyon Envanteri uygulanmıştır. Sonuçlar korelasyon analizi, Student’s t test ve lojistik regresyon analizi ile değerlendirilmiştir. Bulgular: Alkol bağımlılığı bulunan hastaların eşlerinde evlilik uyumu puanlarının Maslach tükenmişlik ölçeğinin “duygusal tükenmişlik”, “duyarsızlaşma” alt ölçekleri ve Beck depresyon skoruyla ters orantılı olduğu bulunmuştur (P=0.005, P=0.028, P=0.032). Eşlerin depresyon puanları ile Maslach tükenmişlik ölçeğinin “kişisel başarı” alt ölçeği arasında negatif (P=0.037); “duygusal tükenmişlik” ve “duyarsızlaşma” alt ölçekleri arasında pozitif korelasyon saptanmıştır (P=0.034, P=0.000). Çok değişkenli regresyon analizinde evlilik süresi, duygusal tükenmişlik puanı ve erkeksilik puanının evlilik uyumu ile ilişkili olduğu gösterilmiştir. Duygusal tükenmişlik ve on yıl ve üstü evlilik süresi evlilik uyumunu azaltırken (P=0.006, P=0.004) ‘erkeksi’ cinsiyet rolü evlilik uyumunu arttıran bir değişken olarak saptanmıştır (P=0.016).