Obeziteye giden kral yolu: gıda bağımlılığı olgu sunumu - Kandeğer, Ali; Bozkurt, Hasan (Journal of Dependence, 2016)
Dünyada artan obezite ve diyabet yaygınlığı ve işlenmiş gıdaların günlük hayattaki rolünün artması gıda bağımlılığının odak noktası haline gelmesine yol açmıştır. Son yıllarda yapılan hayvan çalışmaları ve insan beyin görüntüleme çalışmaları madde bağımlılığı ve gıda bağımlılığı arasında nörobiyolojik ve davranışsal benzerlikler ortaya koymuştur. Biz bu yazıda sinirlilik ve öfkelenme şikâyetiyle başvuran ve çikolataya ciddi bağımlılık davranışları gösteren 13 yaşında, kız, ilköğretim 7. sınıf öğrencisi bir olguyu sunmayı amaçladık. DEHB tanısıyla atomoksetin 60 mg/gün kullandığı öğrenilen olgunun son iki yılda giderek artan çikolata tüketimi olmuş. Tatmin olmak için tüketmesi gereken çikolatalı gıdaların giderek artan olgumuzun çikolataya ulaşamadığında ortaya çıkan sinirlilik, zaman zaman çevreye zarar verme ve yoğun arama davranışları oluyormuş. Çikolata tüketimi arttıkça kilosu artmış ve günlük beslenme düzeni bozulmuş. Tedavide davranışçı yaklaşımlar ve sertralin kullanılan olgunun kısmen fayda gördüğü gözlendi. Ayrıca yetişkinlerle yapılan birçok retrospektif ve gençlerle yapılan prospektif gözlem çalışmaları, DEHB olan ergenlerde sigara, alkol ve madde kullanım bozuklukları ve internet, kumar ve seks gibi davranışsal bağımlılıkların arttığını göstermektedir. Obeziteyle mücadelede önemi artan gıda bağımlılığını tanımak, gıda bağımlılığının tedavi seçeneklerini güçlendirmek ve gıda bağımlılığına karşı politik önlemler almak kaçınılmaz hale gelmektedir.