DEHB’li bir olgu üzerinden çakmak gazı bağımlılığının çok yönlü değerlendirilmesi: bir olgu sunumu - Özdemir Demirci, Esra; Özmen, Sevgi; Öztop, Didem Behice (Journal of Dependence, 2016)
Madde kötüye kullanımı ve bağımlılığı önemli bir halk sağlığı sorundur. Erişkinlerin yanı sıra çocuk ve ergenler arasında da madde kullanım sıklığı her geçen gün artış göstermekte, madde kullanma yaşı giderek düşmektedir. Dikkat eksikliği ve hiperaktivi-te bozukluğu (DEHB) ve Davranım Bozukluğu (DB) gibi çocukluk ve ergenlik döneminde sıkça görülen hastalıklar ve çeşitli psikosos-yal etmenler çocuk ve ergenlerde madde kötüye kullanımı ve bağımlılık riskini arttırmaktadır. Özellikle çakmak gazı başta olmak üzere inhalan maddelerin kötüye kullanımı ve bağımlılığı ucuz ve kolay ulaşılabilir olması nedeniyle giderek yaygınlaşmakta, bununla birlikte yan etkileri çok fazla bilinmemektedir. Bu olgu sunumunda bulundurulmasında yasal yükümlülük gerektirmeyen çakmak gazı ile kötüye kullanımına ve bağımlılığına dikkat çekilmesi hedeflenmiştir.