Üniversite öğrencilerinin madde kullanma durumları ile kişilik özelliklerinin incelenmesi - Onan, Nevin; Kaplan, Hilal; Yalçın, Büşra; Erbaş, Sümeyye; Yıldırım, Deniz; Ünsal Barlas, Gül; Karaca, Semra; Öz, Yüksel Can (Journal of Dependence, 2016)
Amaç: Bu çalışmanın amacı üniversite öğrencilerinin alkol ve madde kullanma durumları ile kişilik özelliklerini incelemektir. Yöntem: Tanımlayıcı ve kesitsel olan çalışmanın örneklemini; bir devlet üniversitesinde Ocak-Mart 2014 tarihleri arasında öğrenimine devam eden ve çalışmaya katılmayı kabul eden 745 öğrenci oluşturmuştur. Araştırma öncesi etik kurul ve kurum izini alınmıştır. Araştırma verileri Kişisel Bilgi Formu, Gözden Geçirilmiş Eysenck Kişilik Anketi-Kısaltılmış Formu kullanılarak toplanmış, tanımlayıcı istatistiksel analizler ve Mann Whitney-U testi ile değerlendirilmiştir. Bulgular: Öğrencilerin yaş ortalaması 21.22±2.20’dir. Öğrencilerin %51.8’i erkektir. Anne babalarının %88.5’i evli ve birlikte yaşamaktadır. Öğrencilerin %40.7’si madde kullanmaktadır. Kullanılan maddeye göre bakıldığında öğrencilerin %32.2’sinin sigara, %23.6’sının alkol, ve %0.4’ünün opiyat kullandığı belirlenmiştir. Öğrencilerin madde kullanma durumları ile kişilik özellikleri karşılaştırıldığında, dışadönüklük (Z=3.63, p=.000) ve psikotisizm özelliği (Z=8.21, p=.000) arasında istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmuştur. Buna göre madde kullanan öğrencilerde dışadönüklük ve psikotisizm alt boyutlarından alınan puan ortalamaları madde kullanmayanlara göre daha yüksektir. Sonuç: Çalışmanın sonuçlarına göre; öğrencilerin kişilik özellikleri ile madde kullanım durumları ilişkilidir. Bu doğrultuda üniversite öğrencilerinde madde kullanma konusunda riskli grupların belirlenmesi, eğitim, danışmanlık ve ruh sağlığı hizmetlerinin önleyici ve koruyucu çalışmalar için yapılandırılmasının gerekli olduğu sonucuna varılmıştır.