Alkol bağımlılarında tedavi motivasyonu ve nöropsikolojik test performansı arasındaki ilişkinin incelenmesi - Eleman, Burçin; Akvardar, Yıldız; Koçuk, Neşe; Akdede, Berna Binnur (Journal of Dependence, 2015)
Amaç: Motivasyon, kişilerin davranışlarını değiştirme nedenlerinin ve nasıl değiştirdiklerinin altında yatan temel mekanizmadır. Alkol bağımlılığında, iyileşme sürecinde tedavi motivasyonunun etkisini inceleyen bazı çalışmalar motivasyonda bilişsel işlevlerin etkisi üzerine yoğunlaşmıştır. Bu çalışmanın amacı, alkol bağımlısı hastaların tedavi motivasyonlarını, nöropsikolojik testperformans-larını ve ikisi arasındaki ilişkiyi incelemektir. Yöntem: Çalışmanın örneklemini, DSM-IV tanı ölçütlerine göre alkol bağımlılığı tanısı almış 21 erkek hasta oluşturmaktadır. Çalışmada katılımcılara Tedavi Motivasyonu Ölçeği (TMA), Değişime Hazır Olma ve Tedaviyi İsteme Ölçeği (SOCRATES), Alkol Kullanım Bozuklukları Tanıma Testi (AKBTT, AUDIT), Çok Boyutlu Algılanan Sosyal Destek Ölçeği (ÇBASDÖ), Hamilton Anksiyete ve Depresyon Envanterleri ve birçok farklı alanda işlevselliği değerlendiren bir nö-ropsikolojik test bataryası uygulanmıştır. Bulgular: Çalışmanın sonucunda katılımcıların tedavi motivasyonu ile yürütücü işlevler arasında (r: .46 p: .04) ve TMA’ nın kişilerarası yardım arama alt ölçeği ile verbal akıcılık arasında anlamlı korelasyon (r: -.48 p: .03) bulunmuştur. Sonuç: Bu bulgular tedavi motivasyonu ve değişime hazır olma aşamalarının bilişsel işlevlerden etkilendiği görüşünü desteklemektedir.