Mahkûmlarca kötüye kullanılan ilaçlar değişiyor mu? cezaevi hekimleri ile gerçekleştirilen bir ön araştırma - Balcı Şengül, Ceyhan; Şengül, Cem; Albuz, Burcu (Journal of Dependence, 2015)
Amaç: Mahkûmlarca reçeteli ilaçların kötüye kullanımı önemli bir sorundur. Cezaevlerinde çalışan hekimlere anket yoluyla en sık kötüye kullanıldığını düşündükleri reçeteli ilaçlar sorulmuştur. Yöntem: Çalışmamızda 15 hekimle yüz yüze, 15 hekimle elektronik posta yolu ile görüşülmüştür. Ankette, çalıştıkları cezaevinin olduğu şehir, mahkûm sayısı, ilaç kötüye kullanımı olduğunu düşündüğünüz tahmini mahkûm yüzdesi ve kendilerinden reçete edilmesini istedikleri ilk 5 ilaç sorulmuştur. Bulgular: Hekimlerin “mahkûmlar tarafından kötüye kullanıldığını düşündüğünüz ilk 5 ilaç” sorusuna verdikleri cevaplarda, % 80’inin “ilk 5 ilaç” listesinde anti-epileptiklerden gabapentin ve pregabalin, %66’sının antigriballer (dekstrometorfan içeren), %55’inin ağrı kesiciler (nonsteroid antiinfilamatuar ilaçlar) ve kas gevşeticiler (fenprobamat içeren), %46’sının ketiyapin, %40’ının listesinde ise antikolinerik ilaçlar olan oksibütinin ve biperiden yer almaktaydı. Tartışma: Araştırmamız gabapentin, pregabalin, dekstrometorfan, ağrı kesiciler, kas gevşeticiler ve ketiyapin gibi reçeteli ilaçların mahkumlarca en sık kötüye kullanılan ilaçlar olduğunu göstermiştir. Reçeteli ilaçların mahkûmlar tarafından kötüye kullanımı tüm dünyada yaygın olarak bildirilmiştir. Sonuç: Çalışmamız cezaevi hekimlerinin kişisel gözlemlerine dayanmaktadır. Mahkûmlarda reçeteli ilaç kötüye kullanımını ele alan daha kapsamlı çalışmalar konuyu daha iyi anlamamıza yardımcı olacaktır.