Gebelerde madde kullanımı: görülme sıklığı ve etkileri - İzci, Filiz and Bilici, Rabia (Journal of Dependence, 2015)
Madde kullanımı tüm dünyada giderek artan sorunlardan biridir. Madde kullanımına bağlı psikiyatrik bozukluklar ve toplumdaki yıkıcı etkisi ırk, cinsiyet, bölge farkı olmadan tüm toplumu etkilemektedir. Yakın zamana kadar toplumda erkekler arasında madde kullanımının daha sık olduğu düşünülürken, son çalışmalarla dünyada kadın ve erkek arasında madde kullanım düzeyleri arasındaki farkın gittikçe azaldığı görülmüştür. Bunun yanı sıra; madde kullanımının kadınlar üzerinde erkeklere kıyasla daha farklı ve yıkıcı etkiler yaptığı gösterilmiştir. Kadınların annelik ve doğurganlık özelliklerini dikkate aldığımızda, maddenin toplumsal yıkıcı etkisini ve intrauterin büyümeye, çocukluk çağı ve sonrası nörogeli-şimsel sorunlara neden olabileceğini gözar-dı etmemek gerekir. Biz de bu derlemede; gebelik sırasında madde kullanımı sıklığını ve sorunlarını literatür doğrultusunda gözden geçirmek, maddenin kadın sağlığı, anne ve bebek sağlığı üzerinde tüm toplumu etkileyebilecek bir sorun oldugunu vurgulamak, ülkemizde ve dünyada ne sıklıkta görüldüğünü değerlendirmeyi amaçladık.