Tip I alkolizmi veya majör depresif bozukluğu olan erkeklerin çocuklarında bildirilen yakınmalar: kontrollü bir araştırma - Tufan, Ali Evren; Bilici, Rabia; Topal, Zehra; Demir, Nuran; İzci, Filiz (Journal of Dependence, 2014)
Amaç: Ebeveynde alkol kullanım bozukluğu çocuklarının sağlığını hem kalıtsal hem de çevresel etkenler aracılığı ile olumsuz etkileyebilir. Bu araştırmada AMATEM polikliniğine ilk kez başvuran, Tip I Alkolizm tanılı erkek hastaların çocuklarında bildirilen belirtilerin, aynı tedavi merkezinde MDB (Tek Epizod/ Kronik) tanısı ile ayaktan tedavi edilen erkek hastaların ve eşleştirilmiş sağlıklı kontrollerin çocukları ile karşılaştırılması amaçlanmıştır. Yöntem: Kesitsel desendeki bu çalışma Elazığ Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hastanesi’nde yürütülmüştür. MDB ve AMATEM grupları KGİ ile değerlendirilen bozukluk şiddeti bakımından eşleştirilmiştir. İkinci eksen tanısı klinik muayene ile dışlanmıştır. Kontrol grubu, çalışma grupları ile yaşları eşlenmiş olan, geçmişte psikiyatrik tanı ve tedavi almamış erkeklerden oluşturulmuştur. Değerlendirmelerde ÇGDDÖ ve KGİ kullanılmış ve p 0.05 olarak alınmıştır. Sonuçlar: Çalışmaya 117 çocuk dahil edilmiştir (AMATEM n=40, MDB n=41, Kont-rol= 36). Kontrol grubunda 26, AMATEM grubunda 20, MDB grubunda ise 41 baba bulunmaktadır. ÇGDDÖ’nde en yüksek puanların AMATEM grubunda saptandığı, daha sonra sırasıyla MDB ve kontrol gruplarından çocukların geldiği görülmüştür. Somatik yakınmalar, anksiyete/ depresyon ve İçe Yönelim toplam puanı dışında tüm alt testler için gruplar anlamlı fark göstermektedir. Değerlendirme: Tip I alkolizmi olan babaların çocukları MDB tanılı babaların çocuklarına benzemektedir. Tip II alkolizmi olan babaların da dahil edileceği ek araştırmalar, babadaki alkolizmin çocuklar üzerine etkisini netleştirmede işe yarayabilir.