Kredi kartı kullanımı ve alışveriş bağımlılığı - Yurtseven, Gülten (Journal of Dependence, 2014)
Modern ödeme sistemlerinden olan kredi kartlarının kullanımı 20. yüzyılın sonları ile 21. yüzyılın başlarında oldukça artmıştır. Günümüzde kredi kartları, hem kredi sağlama kaynağı olarak kullanan hem de her ay bakiyelerinin tamamını ödeyen, her gelir düzeyinden hane halkının kullandığı önemli bir finansal hizmeti temsil etmektedir. Birçok insan için kredi kartı, mal ve hizmet satın almanın doğal ve pratik yolu haline gelmiştir ve “şimdi al, sonra öde” psikolojisi tartışılmaz bir şekilde bir yaşam tarzı olmuştur. Bugün dünyada kredi kartının ödeme aracı olarak kullanımı, paranın nakit kullanımından daha fazladır. Kredi kartlarının tüketicilere sağladığı kolaylıklar yanı sıra olumsuz bazı etkileri de bulunmaktadır. Bunlardan birisi de ‘alışveriş bağımlılığı’na yol açabilmesidir. Alışveriş bağımlılığı, satın alma ihtiyacının karşı konulamaz hale gelmesi ve kişinin alma davranışının kontrolünü kaybetmesi (fiziksel ya da ruhsal sağlığını, işini ya da ekonomik istikrarını tehlikeye atması) olarak tanımlanmaktadır. Alışveriş bağımlılığının, tüketiciler, onların çevresindekiler ve toplum açısından ciddi sonuçları olabilmektedir. Bu makalede alışveriş bağımlılığı ve kredi kartı kullanımı ilişkisi ve alışveriş bağımlılığını etkileyen diğer faktörler incelenecektir.