Alkol bağımlılığında sosyodemografik değişkenler, klinik özellikler ve tedavi sonuçlarının cinsiyetler arasındaki farklılıklarının incelenmesi - Pektaş, Özkan; Kalyoncu, Ayhan; Mırsal, Hasan; Beyazyürek, Mansur (Journal of Dependence, 2001)
Amaç: Çalışmamızın amacı; alkol bağımlılığı tanısı alan hastalarda cinsiyetler arasındaki sosyodemografik değişkenleri, klinik özellikleri ve erken dönem tedavi sonuçlarını karşılaştırmaktır. Yöntem: Çalışmaya 1997 yılında kliniğimize DSM IV ölçütlerine göre alkol bağımlılığı tanısı ile yatarak tedavi gören 36 kadın ve 36 erkek hasta alınmıştır. Hasta sayısı kadın hastalara göre belirlenmiştir. Hastaların sosyodemografik değişkenleri, klinik özellikleri dosya üzerinden geriye dönük olarak saptanmış, Mayıs 1998 başındaki son durumları poliklinik kayıtları, grup toplantılarına katılım takip kayıtları ve telefon ile öğrenilmiş, veriler SPSS istatistik paket programında değerlendirilmiştir. Bulgular: Çalışmaya alınan kadınların yaş ortalaması 39.6 (ss=10.6), erkeklerin 40.1 (ss=8.9) dir. Alkol alma süresi erkeklerde 19.6 (ss=8.6), kadınlarda 13.8 (ss=11.0) yıl, alkole başlama yaşı erkeklerde 20.5 (ss=6.8), kadınlarda 25.8 (ss=7.5) olup bu iki değişken, gruplar arasında istatistiki olarak anlamlı farklılık göstermektedir. (t=2.51. p<0.01; t=3.13, p<0.01). SCL 90 R depresyon indeksi kadınlarda, paranoid düşünce indeksi erkeklerde anlamlı olarak daha yüksektir. Ek psikiyatrik bozukluk ve bedensel hastalık açısından iki grup arasında anlamlı istatistiki farklılık yoktur. Son durum değerlendirmesinde (içmiyor, içiyor, bilinmiyor) anlamlı istatistiki farklılık vardır( x2= 8.3, p<0.05). Bu farklılığın erkeklerde son durumun “bilinmiyor” olmasında yoğunlaşmasından kaynaklandığı, bu nedenle araştırma tekniği ile ilişkili bir sonuç olduğu düşünülmektedir. Tartışma: Kadınların alkol içmeye haşlama yaşının daha geç olması, tedaviye daha erken başvurmaları, depresyon belirtilerinin daha yoğun olması ve iki grup arasında alkol içmeme oranlarının farklı olmaması gibi elde ettiğimiz sonuçlar daha önce yapılan çalışmalarla koşutluk göstermektedir.