Sağlık Bilimleri Fakültesi öğrencilerinin bağımlılık yapıcı madde kullanan bireylere yönelik tutumlarının incelenmesi - Üstüner Top, Fadime; Genç, Hatice; Erkuran, Hatun; Kaymak, Esra; Göllü, Şimal; Aydın Pekdemir, Emine (Journal of Dependence, 2009)
Amaç: Bu çalışma Sağlık Bilimleri Fakültesi öğrencilerinin bağımlılık yapıcı madde kullanan bireylere yönelik tutumlarının incelenmesi amacıyla yapılmıştır. Yöntem: Kesitsel ve tanımlayıcı tipte olan araştırmanın evrenini 2008-2009 eğitim öğretim yılında öğrenim gören 305 öğrenci oluşturmuş, 244 (%80) kişi ile çalışma tamamlanmıştır. Araştırmanın veri toplama aracı; öğrencilerin kişisel bilgilerini içeren sorular ve "bağımlılık yapıcı madde kullanan bireylere yönelik tutum ölçeği"nden oluşmaktadır. Veriler bilgisayar ortamında SPSS 16.0 paket programı yardımıyla değerlendirilmiştir. Bulgular: Çalışmaya 244 (%97,5’i kız, %2,5’i erkek) öğrenci katılmış olup öğrencilerin yaş ortalaması 20,59±1,82 (17-31) olarak bulunmuştur. Tutum ölçeğinden alınan puanların ortalaması 57,23+7,68 (27-81) bulunmuştur. Bu ortalamaya ve dağılım şekline göre Sağlık Bilimleri Fakültesinde öğrenim gören öğrencilerin bağımlılık yapıcı madde kullanan bireylere yönelik tutum puanlarının normalden biraz sağa çarpık bir dağılıma sahip olduğu görülmüştür. Üniversite öğrencilerinin bağımlılık yapıcı madde kullanan bireylere yönelik tutumlarının anne eğitim düzeyi açısından anlamlı düzeyde farklı olduğu saptanmıştır (p<0,05). Sonuç: Öğrencilerinin bağımlılık yapıcı maddeyi kullanan bireylere yönelik tutumlarının olumlu olduğunu ve eğitim yaşamları boyumca devam eden bu tutum ile meslek yaşamlarında sağlıkİı/hasta birey ve topluma model olacaklarını göstermektedir.