Ergen ve yetişkin madde kullanıcılarının hıv/aıds konularında bilgi düzeyinin karşılaştırılması - Erdoğan, Funda Nazlı; Ögel, Kültegin; Devletkuşu, Canan (Journal of Dependence, 2009)
Amaç: Bu araştırmada ergen ve yetişkin madde kullanıcılarının HIV/AIDS bilgi düzeyi açısından karşılaştırılması amaçlanmıştır. Yöntem: Ağustos 2006- Haziran 2007 tarihleri arasında, Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu (SHÇEK), Adalet Bakanlığı Ceza ve Tevkifevlerine bağlı kurumlar ve madde bağımlılığı tedavi kliniklerinde kalan ergen ve yetişkin madde kullanıcılarına yazarlar ve uzmanlar tarafından hazırlanmış bir soru formu uygulanmıştır. Bulgular: Örneklem, Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumlarında (SHÇEK), Adalet Bakanlığı Ceza ve Tevkifevlerine bağlı kurumlarda ve madde bağımlılığı tedavi kliniklerinde kalan, toplam 489 ergen ve yetişkin madde kullanıcısından oluşmaktadır. Genel örneklemde, kızların doğru bildiği soru sayısı ortalamasının erkeklere oranla daha yüksek olduğu gözlenmiştir. Lise ve üstü eğitime sahip olanların doğru bildiği soru sayısı ortalamalarının ortaöğretim ve altı eğitime sahip olanların ortalamalarından daha yüksek olduğu bulunmuştur. Farklı yaş grupları arasında, doğru bilinen soru sayısı ortalaması bakımından anlamlı bir farklılık bulunamamıştır. Sonuç: Tüm bu bulgulardan yola çıkarak, HIV/AIDS konularında yapılacak koruyucu çalışmalarda özellikle 21 yaş ve altı, erkek ve düşük eğitim seviyesindeki madde kullanıcılarının ihtiyaçlarının göz önüne alınmasının gerekliliği ortaya çıkmıştır.