Penn alkol aşerme ölçeği (PAAÖ) türkçe şeklinin yatarak tedavi gören erkek alkol bağımlısı hastalarda geçerliği ve güvenirliği - Evren, Cüneyt; Flannery, Barbara; Çelik, Rabia; Durkaya, Mine; Dalbudak, Ercan (Journal of Dependence, 2008)
Amaç: Penn Alkol Aşerme Ölçeği (PAAÖ) Flannery ve arkadaşları (1999) tarafından geliştirilen ve alkol kullanım bozukluğu olan olgularda aşermeyi (craving) değerlendirmek için düzenlenmiş 5 maddelik özbildirime dayalı bir soru formudur. Bu araştırmanın amacı, ölçeğin Penn Alkol Aşerme Ölçeği (PAAÖ) adıyla Türkçe’ye uyarlanarak, alkol bağımlılığı olan hastalarda geçerlik ve güvenirliğinin araştırılması ve ülkemizde de kullanıma kazandırılmasıdır. Yöntem: Bakırköy Ruh Sağlığı ve Sinir Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Alkol Madde Araştırma, Tedavi ve Eğitim Merkezi’ne (AMATEM) Mayıs 2007–Şubat 2008 tarihleri arasında yatarak tedavi gören hastalar çalışma kapsamına alındı. DSM-IV tanı ölçütlerine göre alkol bağımlılığı tanısı konan 122 hasta çalışma örneklemini oluşturdu. Arındırılma tedavisi sonrasında hastalara sosyodemografik soru formu yanı-sıra birer hafta arayla iki kez PAAÖ uygulandı. PAAÖ’in Türkçe şeklinin iç tutarlılığını saptamak için Cronbach alfa kullanıldı. Bulgular: Ölçeğin iç tutarlılık ölçümünde Cronbach alfa katsayısı ilk ölçüm için 0.88 ikinci ölçüm için ise 0.94 olarak bulundu. Hem ilk değerlendirmede hem de ikinci değerlendirmede ölçeğin toplam puanı ve 5 maddesi arasında p<0.001 düzeyinde istatistiksel olarak anlamlı ilişki bulundu. İki ölçüm arasında tüm maddeler ve toplam puan ortalamaları açısından fark yokken, ölçümler arasında ileri derece anlamlı korelasyon ve kappa değerleri saptandı. İki hafta içinde depreşmenin tek belirleyicisi, 5 madde arasından sadece 4. madde (direnme) idi. Sonuç: Yatarak tedavi gören hastalarda alkol aşermesi düzeyleri geniş yelpazede saptanmıştır. Bu çalışmanın bulguları, PAAÖ’in Türkçe düzenlenmiş şeklinin alkol kullanım bozukluğu olan hastalarda geçerli ve güvenilir olduğunu ve Türk toplumunda da kullanılabileceğini düşündürmektedir.