Denizli’de bir tekstil fabrikası çalışanlarında sigara kullanımı ve bağımlık durumu - Erverdi, Osman Murat; Erikoğlu, Erdal; Bozkurt, Ali İhsan and Önal, Özgür (Journal of Dependence, 2008)
Amaç: Bu çalışmada Denizli ilinde bulunan Abalıoğlu Tekstil San. A.Ş. tekstil iş kolu çalışanlarında sigarayı bıraktırma ve sigarasız işyeri çalışmaları öncesi durum saptama amacıyla sigara içme, sigarayı bırakma, nikotin bağımlılığı durumu araştırılmıştır. Yöntem: Toplam 252 (%52,5) çalışan anketi yanıtlamıştır. Ankete katılanların yaklaşık %85’i erkek, %89’u lise ve dengi okul mezunudur. Bulgular: Her gün sigara içenlerin oranı erkeklerde kadınların yaklaşık üç katıdır(%29.4-%8.6). Kadınlarda hiç sigara içmemişlerin oranı erkeklerin yaklaşık iki katıdır(%68.6-%33.2). Ankete katılanlarda yüksek derece bağımlı olanlar sigara içenlerin sadece %7.5’idir. Halen içenlerde sigarayı bırakmak isteyenlerin oranı %73.2’dir. Sonuç: İncelenen kurumda sigara içenler arasında bırakmayı isteyenlerin oldukça yüksek oranda olması, sigara içenlerin büyük çoğunluğunun içilen sigaranın zararlarının bilincinde olması; çalışanlara yönelik bırakma programlarıyla sigarayı bırakmanın desteklenmesinin yararlı olacağını düşündürmektedir.