Bir grup öğrencinin sigara içme davranışları ve sigaranın sağlığa etkileri ile ilgili bilgileri - Altıntaş, K. Hakan; Adıgüzel, M. Oğuz; Koç, Ali Murat; Aralov, Bahtiyar; Yiğit, Eda; Orhan, Elif (Journal of Dependence, 2008)
Amaç: Bir özel eğitim kurumu ilköğretim 6, 7, 8 ve lise 1, 2, 3. sınıf öğrencilerinin sigara içme sıklığını, sigara içme sıklığını etkileyen faktörleri, sigaranın sağlık üzerindeki etkileri hakkındaki bazı bilgilerini değerlendirmektir. Yöntem: Araştırma, Ankara Keçiören ilçesinde, 277 öğrencinin katılımı ile 03/10/2007’de yapılmış kesitsel tipte bir araştırmadır. Veriler, gözlem altında uygulanan 30 soruluk anket ile toplanmıştır. İstatistiksel ilişkiler ki-kare testi ile araştırılmıştır. Bulgular: Katılımcıların yaş ortalaması 14.4 ± 1.8 (Altüst sınır = 11-18) ve %54.5’i erkektir. Herhangi bir zamanda sigara içme sıklığı toplamda %14.6’dır. Herhangi bir dönemde sigara içme sıklığı ile ilişkili faktörler; yaş, ilköğretim/lise kısmında okumak, öğrencinin okul başarısı, herhangi biri için sigara satın alma durumudur. Öğrencilerin %49.8’inin ailelerinde halen sigara içilmektedir. Sigaranın neden olduğu hastalıklar arasında en çok bilinen %94.1 ile akciğer kanseridir. Öğrencinin sigara konusunda bilgi aldığı en önemli kaynak %38.5 ile televizyondur. Öğrencilerin herhangi bir yerde sigara dumanına maruz kalma durumu %64.5’dir. Öğrencilerin %67.3’ü daha önce herhangi bir kişi için sigara satın almıştır. Sonuç: Herhangi bir dönemde sigara içme sıklığı toplamda %14.6’dır. Herhangi bir dönemde sigara içme sıklığı ile ilişkili faktörler; yaş, ilköğretim/lise kısmında okuma, öğrencinin okul başarısı, herhangi biri için sigara satın alma durumudur.