Yeme bozukluğu hastalarında alkol ve psikoaktif madde kullanım bozukluğu: kontrollü bir çalışma - Keçeli, F.; Maner, F.; Alpkan, L.; Ergen, N.; Eradamlar, N. (Journal of Dependence, 2008)
Amaç: Bu çalışmada yeme bozukluğu tanısı alan hastaların sosyodemografik özellikleri, yeme tutumları, alkol madde kullanım bozuklukları, ailelerinde alkol madde kullanımı ve diğer psikiyatrik bozukluklar araştırıldı. Yöntem: Çalışmaya Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi II. Nevroz Kliniği, İstanbul Üniversitesi ve Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri Klinikleri, özel psikiyatriste başvuran ya da tedavisi sürdürülmekte olan, SCID-I tanı ölçütlerine göre 16 anoreksiya nervoza ve 18 bulimiya nervoza olan kadın hasta ve kontrol grubu olarak 34 sağlıklı kadın alındı. Yeme bozukluğu grubunun yedisini psikiyatri servislerinde yatmakta olan anoreksiya nervoza hastaları oluşturmaktaydı. Anoreksiya nervoza, bulimiya nervoza, alkol madde kullanım bozuklukları tanıları SCID-I kullanılarak konuldu. Tüm deneklerde yeme tutumları, Yeme Tutumu Testi (YTT) ile değerlendirildi. Bulgular: Anoreksiya nervoza olgularının hiçbirinde psikoaktif madde kullanımına rastlanmamışken, bulimiya nervoza olgularının dördünde (%22.2) psikoaktif madde kullanımı vardı, ancak aralarındaki fark istatistik açıdan anlamlı değildi (p=0.11). Psikoaktif madde kullanan bulimiya nervoza hastalarının üçünde alkol kötüye kullanımı (%75), birinde alkol, uyarıcı, esrar içeren çoğul madde kötüye kullanımı saptandı. Sonuç: Anoreksiya nervoza olguları psikoaktif madde kullanımı ek tanısı almamışken, bulimiya nervoza olgularında psikoaktif madde kullanım bozukluğu saptandı.