Alkol bağımlılığı ve duygudurum bozuklukları - Özpoyraz, N.; Tamam, L.; Karakuş, G. (Journal of Dependence, 2008)
Alkol bağımlılığı ve duygudurum bozuklukları toplumda yaygın görülen, sosyal ve kişisel maliyeti yüksek hastalıklardır. Yapılan epidemiyolojik ve klinik çalışmalarda her iki bozukluğun birbirleriyle ilişkili oldukları ve yaşam boyu birlikte görülebildikleri üzerine bilgiler edinilmiştir. Ancak aradaki ilişkinin anlamı henüz ve hala netleşmemiştir. Çünkü aradaki ilişki karmaşıktır. Şimdi ve geçmişin değerlendirilmesinde sorunlar çıkmaktadır. Bu birlikte bulunuş klinik görünümü ve halk sağlığı anlamında önem taşımakta ve ek tanılı durumlarla ilgili bilgiler önemli hale gelmektedir. Tanısal karmaşa tanı ölçütleri ve ölçme tekniklerinin sorunlarından, kesilme ve zehirlenme dönemlerinin karmaşıklığından kaynaklanmaktadır. Tedavi yaklaşımı açısından bakıldığında ise tanısal karmaşadan uzaklaşılarak, hangisinin birincil ya da ikincil olduğundan çok, nasıl yardım edileceği değerlendirilmelidir. Önemli olan, her iki bozukluğun birlikte bulunduğu durumlarda, hastanın tüm özellikleri ile birlikte ele alınması ve her ikisine yönelik yaklaşımda bulunulmasıdır. Eşleştirilmiş bir tedavi yaklaşımı ile her iki durumu da bir dengeye ulaştırmak amaçlanmalıdır.