P-klorfenilalaninin sıçanlarda etanol yoksunluk sendromu üzerine etkileri - Uzbay, İ. Tayfun and Kayır, Hakan (Journal of Dependence, 2007)
Amaç: Sunulan çalışmada, serotonin depolarını boşaltan bir ajan olan p-klorfenilalaninin (pCPA) sıçanlarda etanol yoksunluk sendromu üzerine etkileri incelenmiştir. Böylece etanol yoksunluk sendromunun çeşitli belirtilerine santral serotonerjik sistemin katkısı incelenmiş ve açıklığa kavuşturulmuştur. Yöntem: Etanol (% 7.2 v/v) erişkin Wistar türü erkek sıçanlara sıvı diyet tekniği ile 21 gün süre ile verildi. pCPA (100 mg/kg) sıçanlara etanol yoksunluğunun test edilmesinden 24 saat önce intraperitoneal yoldan enjekte edildi. Etanol yoksunluğun 2, 4 ve 6. saatlerinde sıçanlarda 5’er dakika süre ile lokomotor hiperaktivite, ajitasyon, stereotipik davranışlar, ıslak köpek silkinmesi, tremor ve odiyojenik nöbetler gibi yoksunluk belirtileri değerlendirilerek bunların sıklık ve şiddeti kaydedildi veya skorlandı. pCPA (100 mg/kg) ayrıca etanole bağımlı olmayan kontrol sıçanlara da enjekte edilerek lokomotor aktivite üzerine etkileri değerlendirildi. Bulgular: pCPA uygulaması gözlem süreci boyunca hem etanole bağımlı hem de bağımlı olmayan sıçanların lokomotor aktivitelerinde anlamlı düzeyde artışlara neden oldu. pCPA etanol yoksunluğun 2. saatinde ajitasyonun şiddetinde, 6. saatinde ise ıslak köpek silkinmesi davranışının sıklığında anlamlı ölçüde artışlara neden oldu. Odiyojenik nöbetler hariç diğer yoksunluk belirtileri üzerine etkisizdi. pCPA verilmesi odiyojenik nöbetlerin sıklığını anlamlı ölçüde inhibe etti. Sonuç: Bulgularımız pCPA’nın etanole bağımlı sıçanlarda lokomotor hiperaktivite, ajitasyon ve ıslak köpek silkinmesi gibi yoksunluk belirtilerini daha da şiddetlendirirken, odiyojenik konvulsiyonların sıklığını azalttığına işaret etmektedir. Etanol yoksunluğunun bu belirtileri santral serotonerjik mekanizmalar ile ilişkili olabilir.