Manisa ili kent merkezinde görevli hemşirelerin sigara kullanma düzeyleri ve ilişkili risk etmenleri - Nehir, Sevgi; Demet, Mehmet Murat; Dinç, Gönül (Journal of Dependence, 2007)
Amaç: Bu araştırmada hemşireler arasında sigara içme oranının ve sigara içme davranışına ilişkin risk etmenlerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Yöntem: Manisa ili kent merkezindeki hastane ve sağlık ocaklarında görev yapan tüm hemşirelerden (n=615) çalışmayı kabul eden 433 (%70.4) hemşire araştırma grubunu oluşturmuştur. Araştırmaya katılan kişilere Demografik Bilgi Formu ve Fagerstrom Nikotin Bağımlığı Testi uygulanmıştır. Verilerin analizi SPSS for Windows version 10.0 programında yapılmış, istatistiksel analizlerde tahmini rölatif (göreceli) risk ve % 95 güven aralıkları (OR ve % 95 GA) hesaplanmıştır. Bulgular: Çalışmaya katılan 433 hemşirenin %42,3’ünün (n=183) halen, %12,7’sinin ise (n=55) daha önce sigara kullandığı belirlenmiştir. Sigara içme davranışına ilişkin özelliklere bakıldığında %20.8’inin (n=90) günde 10 yada daha az, %17.6’sının (n=76) 11-20 adet, %4’ünün (n=17) 21 ve daha fazla sayıda sigara kullandığı belirlenmiştir. Dul ve boşanmış olmak, 40-44 yaş grubunda olmak, hemşire olmak için en düşük eğitim düzeyi olan lise düzeyinde eğitim düzeyine sahip olmak, tedaviyi gerektiren bir ruhsal hastalık öyküsünün bulunması, erken çocukluk döneminde ebeveynlerin çocukların yanında sigara içmesi, akraba ve arkadaşta sigara içme öyküsü olması, değerlendirme öncesi son altı ayda alkol kullanım öyküsü olması sigara kullanımı için risk faktörleri olarak belirlenmiştir. Sonuç: Sonuç olarak hemşirelerde sigara kullanımının yaygın olduğu saptanmıştır. Anne babalar, kendi sergiledikleri davranış modelleri, mantıklı uyarılarından çok daha etkin olmaktadır. Bu yüzden erken çocukluk döneminde ebeveynlerin çocuklarına uygun rol modeli olmaları, eğitim düzeyi düşük olanlara, ruhsal hastalık öyküsü olanlara, yaşanmış stres olaylarına karşı bireylere eğitim çalışmaları ve danışmanlık hizmeti verilmesi mevcut durumun hafifletilmesi için önemlidir.