Bir kamu kuruluşu bilgi işlem merkezi çalışanlarının sigara içme ile ilgili tutum ve davranışları - Altıntaş, Hakan; Boztaş, Güledal; Polat, Ceren; Salor, Özge; Yaman, İnci and Uğurlu, Esra (Journal of Dependence, 2006)
Amaç: Bu araştırma bilgi İşlem Merkezi çalışanlarının sigara içme sıklığını, sigara içme sıklığının bazı bireysel özelliklere göre dağılımını, sigara içilmesi ile ilgili kanun ve yasalar hakkındaki görüşlerini belirlemek amacıyla gerçekleştirilmiştir. Yöntem: Veriler 37 soruluk anket formu aracılığıyla Haziran 2005 tarihinde gözlem altında toplanmıştır. Çalışmaya 190 kişi katılmıştır. Çalışmanın tipi kesitseldir. Bulgular: Araştırmaya katılan 190 kişiden 93’ü (%48.9) erkektir. Erkek çalışanların %44.1’i ve kadın çalışanların %55.9’u sigara içmektedir. Erkeklerin %43.9’u, kadınların %11.5’i 17 veya daha küçük yaşta sigara içmeye başlamıştır (p=0.03). Çalışanların %51.3’ü sigaraya karşı yürütülen mücadelenin hedefi olarak sigara içenleri görmektedir. Katılımcıların %85’inden fazlası 4207 No’lu Tütün Mamullerinin Önlenmesine Dair Kanunun hükümlerini uygun bulmaktadır. Katılımcıların %79.9’u ise Kabahatler Yasasının iş yerinde uygulanması gerektiğini düşünmektedir. Sonuç: Kadınlar ve erkekler arasında sigara içiciliği açısından istatistiksel olarak anlamlı bir fark yokken, sigaraya başlama yaşı açısından istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmuştur. Sigara içmek için ayrı bir oda bulunmadığı bilinen bu iş yerinde sigara içmek için ayrı bir oda oluşturulması, etkili bir stres yönetiminin uygulanması, sigaraya karşı yürütülen mücadelenin hedefinin sigaranın kendisi ve sağlığa zararları olduğu konusunda yeterli bilgilendirilmenin yapılması yararlı olacaktır.