Kız meslek lisesi öğrencilerinin madde kullanma durumları - Taşçı, Emel; Ünsal Atan, Şenay; Durmaz, Nazike; Erkuş, Hilal; Sevil, Ümran (Journal of Dependence, 2005)
Amaç: Araştırmanın amacı, lise ikinci ve üçüncü sınıf öğrencilerinin madde bağımlılığı konusundaki bilgi ve görüşlerini, madde kullanma durumlarını belirlemektir. Yöntem: Araştırmanın evrenini, Karşıyaka Kız Meslek ve Anadolu Lisesi’nde okuyan tüm öğrenciler oluşturmuştur. Araştırmanın örneklemini, 22-26.3.2004 tarihleri arasında okulda bulunan, araştırmaya katılmayı kabul eden tüm 2. ve 3. sınıf öğrencileri (102 öğrenci) oluşturmuştur. Veriler, araştırmacılar tarafından geliştirilmiş olan anket formu kullanılarak toplanmıştır. Araştırma bulgularının analizinde, sayı ve yüzde dağılımı, ortalama ve standart sapmalar, pearson chi-square (ki-kare) analizi kullanılmıştır. Bulgular: Araştırmada, öğrencilerin %67.6’sının 1617 yaşlarında olduğu, %59.8’inin lise 2. sınıfta okuduğu belirlenmiştir. Öğrencilerin, %15.7’sinin madde kullanmakta olduğu, madde kullananların %31.2’sinin arkadaşları ve %25.0’inin ise özenti nedeni ile madde kullanmaya başladıkları, %43.1’inin madde bağımlılığı konusunda eğitim aldıkları belirlenmiştir. Araştırmada, “madde bağımlılığı nedir?” sorusuna öğrencilerin %32.8’i “Uyuşturucu madde kullanmak”, %29.7’si “Kötü alışkanlık” yanıtını verdiği bulunmuştur. Öğrencilerin, %47.1’inin arkadaşlarının, %26.5’inin anne-babasının, %14.7’sinin duygusal ilişkide oldukları kişinin madde kullanmakta olduğu saptanmıştır. Öğrencilerin arkadaşlarının %18.8’inin, duygusal ilişkide oldukları kişinin ise %6.7’sinın ecstasy kullandıkları belirlenmiştir. Öğrencilerin, %31.4’ünün sigara, %31.4’ünün ise alkol kullandığı belirlenmiştir. Öğrencilerin, %74.5’inin uyuşturucu maddenin ne olduğunu, %57.8’inin ise uyuşturucu maddelerin zararlarını bildikleri saptanmıştır. Sonuç: Araştırmada lise öğrencilerinin madde kullanım oranlarının, diğer ülkelerde belirtilenlere göre daha düşük olduğu bulunmuştur.