Alkol ve madde bağımlılarının grup psikoterapisinde psikodramanın kullanılması - Coşkun, Beyhan; Çakmak, Duran (Journal of Dependence, 2005)
Amaç: Çalışmamız Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi AMATEM (Alkol/Madde Bağımlılığı Araştırma Tedavi ve Eğitim Merkezi) servisinde, alkol / madde bağımlılarının grup psikoterapisinde Psikodramanın etkinliğini değerlendirmek amacı ile gerçekleştirilmiştir. Yöntem: Yöntem olarak grup psikoterapisinde PSİKODRAMA teknikleri kullanılmıştır. Psikodrama uygulamalarının başında ve bitiminde psikodramanın etkinliğini değerlendirmek için de hastalara; SKÖ (Sosyal Karşılaştırma ölçeği), BEDÖ (Boyun Eğici Davranışlar Ölçeği), DSÖÖ (Durumluk Sürekli Öfke Ölçeği), TAÖ (Toronto Aleksitimi Skalası) uygulanmıştır.Ölçeklerin seçiminde bağımlıların grup terapilerinde en fazla problem alanını içeren duyguları,davranışları ve düşüncelerini ölçen,aynı zamanda relaps ile ilişkili olduğu bilinen, varsayılan ölçekler seçilmiştir. Bulgular: BEDÖ ölçeğinde istatistiksel anlamlılık derecesinde değişimler gözlenmiştir. p<0.05 SKÖ ölçeğinde, DSÖÖ’nin Öfke İçte alt ölçeğinde ise istatiksel anlamlılığa oldukça yakın değişimler elde edilmiştir. TAÖ’nde aleksitimi tanısı alanların sayısında azalma tespit edilmiştir. Ayrıca ön ve son test arasındaki puanların ortalamalarında düşmeler gözlenmiştir. Alkol/madde bağımlılarının grup psikoterapisinde sadece Psikodrama yöntemini kullanarak,geleneksel sözel yöntemlere psikodrama yöntemlerini ekleyerek Psikoterapinin gücü arttırılmış ve hızlandırılmıştır. Sonuç: Bulgular, psikoterapi ve bir psikoterapi tekniği olan psikodrama aracılığı ile kişilerin yetersizlik korkularının azaldığı, sosyal ortamlarda yaptıkları bazı davranışlar açısından boyun eğici sosyal davranışlarının düzeyinde değişim olacağı, kendilik şemalarını algılamalarında pozitif yönde değişim olacağı, öfke derecesinde ve öfkenin ifade ediliş biçiminde olumlu yönde değişim olacağı yönündeki hipotezlerimizi destekler niteliktedir.