İntihar girişimi olan ve olmayan sokakta yaşayan uçucu madde kullanıcılarının karşılaştırılması - Tarı, Itır; Ziyalar, Neylan (Journal of Dependence, 2005)
Amaç: Bu araştırmanın amacı sokakta yaşayan, madde kullanan çocukları intihar girişimi olan ve olmayanların, intihar özellikleri, sokakta yaşam özellikleri, madde kullanım özellikleri ve riskli cinsel davranışlar açısından karşılaştırılması amaçlanmıştır. Yöntem: Bu çalışma Ocak 2003- Mayıs 2003 tarihleri arasında İstanbul ilinde bulunan Yeldeğirmeni Çocuk ve Gençlik Merkezinde Yapılmıştır. Örneklemi; Yeldeğirmeni Çocuk ve Gençlik Merkezinde yaşayan 14 intihar girişimi olan ve 16 intihar girişimi olmayan 10-18 yaş arasındaki (ss=17) 30 sokakta yaşmış çocuk oluşturmaktadır. Araştırma sırasında ölçek olarak Birleşmiş Milletler Uyuşturucu Kontrol ve Suç Önleme Biriminin oluşturduğu (United Nations Office on Drugs and Crime, UNODC) “Türkiye’de Madde Kullanım Özelliklerinin ve Boyutlarının Ulusal Düzeyde Saptanması Projesi“ (National Assessment Program on Drug Abuse in Turkey) çerçevesinde geliştirdiği “Madde Bağımlısı Toplum Örneklemi” isimli anket formu uygulanmıştır. Bu çalışmada anılan formun demografik ve ekonomik duruma ilişkin soruları ile, madde kullanım öyküsü, cinsel deneyimleri hakkındaki bölümleri kullanılmıştır. Forma intihar düşünceleri, intihar planları ve intihar girişimlerini sorgulayan yirmi bir soru ilave edilmiştir. Bulgular: Araştırmaya katılan her iki grupta da yaş alt sınırı 15 yaş üst sınırı 17 olarak saptanmıştır. Tüm katılımcılar uçucu madde kullanıcısıdır. Katılımcılardan intihar girişimi olan grupta (n=10) kendine fiziksel zarar verdiğini söyleyenlerin oranı %71.4, intihar girişimi olmayan grupta (n=6) kendine fiziksel zarar verdiğini söyleyenlerin oranı %37.5’tir.