İstanbul örnekleminde sigara kullanım yaygınlığı - Ögel, Kültegin Ö; Tamar, Defne; Özmen, Erol; Aker, Tamer; Sağduyu, Afşin; Boratav, Cumhur; Liman, Olcay (Journal of Dependence, 2003)
Amaç: Ülkemizde sigara kullanımı ve yaygınlığına ilişkin araştırmaların çoğu okul gençliğine yönelik olarak yapılmış yerel çalışmalardır. Bu çalışmada amaç, İstanbul örnekleminde sigara kullanım sıklığı ve buna eşlik eden sosyodemografik özellikleri araştırmaktır. Yöntem: Tarama çalışması, İstanbul’un 24 ayrı ilçesinde yaşayan 707 yetişkin ile evlerinde yüzyüze görüşme yoluyla, 2000 yılı Haziran ayında gerçekleştirilmiştir. Bulgular: Ankete yanıt verenlerin %76,9’u yaşam boyu en az bir kez sigara kullandığını belirtmiştir. Bu oran erkeklerde kadınlarda dört kat daha fazladır. İlk olarak sigara içmeyi deneme yaşı ortalaması 16,9±5.4 yıldır. Düzenli olarak sigara içtiğini belirtenlerin oranı ise %60.3’dür. Düzenli olarak sigara kullandığını belirtenler en yüksek 26-35 yaş grubundadır. Düzenli olarak sigara kullananlar ile kullanmayanlar arasında eğitim düzeyi, medeni durum ve ekonomik durum arasında anlamlı bir fark bulunmamıştır. Günde 10 sigaradan fazla içenlerin %79.4’ünün haftada ikiden fazla veya hergün alkol kullandığı tespit edilmiştir. Sonuç: Araştırmamızda, erkeklerde sigara kullanım yaygınlığının daha yüksek olup, düzenli olarak sigara kullanımına başlamanın erkeklerde daha erken yaşlarda başladığı saptanmıştır. Düzenli olarak sigara kullandığını belirtenler en yüksek 26-35 yaş grubundadır.