Türkiye’de ortaöğretim gençliği arasında ecstasy kullanımı - Ögel, Kültegin; Çorapçıoğlu, Aytül; Tot, Şenel; Doğan, Orhan; Sır, Aytekin; Bilici, Mustafa; Tamar, Defne; Uğuz, Şükrü; Yenilmez, Çınar; Tamar, Müge (Journal of Dependence, 2003)
Amaç: Bu araştırmada amaç; Türkiye’de ortaöğretim öğrencileri arasında ecstasy kullanım sıklığını ve kullanıcıların özelliklerini saptamaktır. Yöntem: Araştırmaya Türkiye’nin farklı coğrafi bölgelerinden seçilen 9 büyük il alınmıştır. Araştırma da 11.991 lise ikinci sınıf öğrencisine anket uygulanmıştır. Bulgular: Ankete yanıt verenlerin %2.5’i yaşam boyu en az bir kez ecstasy kullandığını belirtmiştir. Ilk olarak ecstasy deneme yaşı ortalaması 13.4±1.9 yıldır. En sık kullanıma 20 yaş civarı ve üzerinde rastlanmıştır. Ecstasy kullanımının en sık görüldüğü il İzmir’dir. Ecstasy kullananların yarısından fazlasının diğer maddeleri de kullandıkları ve çevrelerinde madde kullanan kişilerin olduğu saptanmıştır. En sık kullanımına özel okullardaki gençler arasında rastlanmıştır. Yaşamı boyunca en az bir kez ecstasy kullananların %49.5’i düzenli esrar içmenin, %55.6’sı hayatta bir kez eroin denemenin zararı olmadığını veya az zararlı olduğunu düşündüklerini belirtmiştir. Sonuç: Araştırmamızda, gençler arasında ecstasy kullanım sıklığının Avrupa ülkelerine oranla daha düşük olmakla birlikte ülkenin daha yüksek sosyoekonomik düzeye sahip ve batı toplumlarına benzeşen kesimlerinde daha yaygın olduğu gözlenmiştir.