Opiat bağımlılığında antagonist tedavi: naltrexone - Kalyoncu, Ayhan; Mırsal, Hasan; Satır, Tulga (Journal of Dependence, 2000)
Naltrexone nispeten uzun bir etkileme süresi olan spesifik bir opioid antagonisttir ve opioid bağımlılığının nüksetmesini önlemede yardımcı olarak kullanılabilir. Naltrexone güvenlidir ve bir dereceye kadar toksik değildir. Antagonist tedavi seçeneği, uyuşturucusuz yaşamı arzulayan motivasyonu yüksek bağımlı bireylere elverişli olabilmesi için önem taşır. Bağımlılık tedavisinde kullanılan tüm ilaç tedavilerinde olduğu gibi, naltrexone, bireysel psikoterapi ya da aile psikoterapisi ve kullanımı yasak olan ilaçlar için idrar testleri ile yapılacak kontrolleri içeren geniş kapsamlı bir tedavi programı dahilinde kullanılmalıdır. Tedavi en az 3 ay , hatta bazı vakalarda daha da fazla sürmelidir çünkü nüksetmenin birkaç yıl sürme riski vardır. İlaç tedavilerinin geliştirilmesi konusunda uzmanlar tarafından yürütülen çok sayıda çalışma bulunmakta-dır.Şu anda İncelenmekte olan birkaç ilaç tedavisi önümüzdeki birkaç yıl içinde tedavi seçeneklerine eklenecektir. Son yıllarda 30-60 gün boyunca nüksetmeye karşı koruma sunan naltrexone’un depo türüne ilişkin inceleme sürdürülmektedir. Alkolik denekler üzerinde yapılan yakın tarihli klinik denemeler naltrexone’un ayakta uygulanan bir rehabilitasyon programına dahil edilen alkolik bireyler arasında nüksetme sıklığını azaltabildiğini ortaya koymaktadır.