Pregabalin addiction: a bibliometric analysis - Sak, Fatma Gül; Uslu, Esra (Journal of Dependence, 2024)
Amaç: Bibliyometrik analizler, bilimsel araştırma profilinin belirlenmesine, konu ile ilgili mevcut durumun ortaya konmasına ve yeni araştırma alanlarının tespit edilebilmesine olanak sağlamaktadır. Pregabalin bağımlılığı birey, aile ve toplum açısından ciddi sonuçları olan bir bağımlılıktır. Bu nedenle bu alana ilişkin çalışmaların fotoğrafının çekilmesi araştırmacılar için yol gösterici olabilir. Bu doğrultuda araştırmanın amacı pregabalin bağımlılığı konusunu ele alan yayınları bibliyometrik olarak incelemektir. Yöntem: Çalışma Web of Science veri tabanında yürütülmüştür. Tarama sırasında, süre sınırı olmaksızın “pregabalin addiction” anahtar kelimeleri kullanılmıştır. Bulgular: Çalışmada 150 yayına ulaşılmış, yayınların yayım tarihleri 2003-2023 tarihleri arasında, yayın ortalama yaşı 4.83, yıllık artış oranı ise %5’tir. En aktif ülke Amerika Birleşik Devletleri, en çok yayın yapan dergi “Frontiers in Psychiatry”dir. Ayrıca “gabapentin, abuse” en sık kullanılan, “opioid, drug abuse” alana yön veren, “withdrawal” gelişmiş ancak izole kalmış, “pain, sunstance” ise yeni ortaya çıkan ya da kaybolan temalardır. Yanı sıra “neuropathic pain” alan için önemli bir konu iken, “benzodiazepin” konusu ise tutarlı gelişim göstermektedir. Sonuç: Bu çalışma pregabalin bağımlılığını konu alan ilk bibliyometrik çalışmadır ve 20 yılda pregabalin bağımlılığına ilişkin kapsamlı bir bakış sağlamıştır. Nicel veriler sonucunda; çalışmanın ortalama yaşı ve yıllık büyüme oranının düşük, çalışma sayısının sınırlı olduğu görülmüştür. Nitel veriler araştırma konuların çoğunlukla pregabalin bağımlılığının; bağımlılık potansiyeli, kötüye kullanımı, diğer ilaçlarla birlikte alınması üzerinde kümelendiğini, bağımlılığı önleme, tedavi etme ve rehabilitasyonuna alanlarında da çalışmalara ihtiyaç olduğunu göstermiştir.