Relationship between withdrawal severity and inflammation parameters during the detoxification treatment of alcohol use disorder - Zengin İspir, Gamze and Tulacı, Rıza Gökçer (Journal of Dependence, 2024)
Amaç: Alkol yoksunluğu, alkol alımının kesilmesinden veya azaltılmasından sonra görülebilen, potansiyel olarak yaşamı tehdit eden bir durumdur. İnflamatuar süreçler alkol yoksunluk süresinde yer alır. Bu çalışmada alkol yoksunluk şiddeti ile inflamasyon parametreleri arasındaki ilişkinin incelenmesi amaçlanmıştır. Yöntem: Bu retrospektif çalışma Ağustos-2021 ve Ağustos-2022 tarihleri arasında bir alkol ve uyuşturucu madde tedavi merkezinde elektronik sağlık kayıtları üzerinden gerçekleştirilmiştir. Alkol kullanım bozukluğu olan 141 hasta ve 134 kontrol grubu çalışmaya dahil edilmiştir. Katılımcıların sosyodemografik, klinik ve biyokimyasal verileri toplanmıştır. Bulgular: Hastaların ve kontrol grubunun yaş, cinsiyet ve eğitim durumu açısından benzer oldukları görülmüştür. Hasta grubunun, kontrol grubundan daha yüksek nötrofil seviyelerine ve daha düşük lenfosit seviyelerine sahip olduğu; nötrofil-lenfosit oranı (NLO) ve monosit-lenfosit oranı (MLO) düzeylerinin de hasta grubunda daha yüksek olduğu saptanmıştır. Hastaların alkol yoksunluk şiddetinin NLO düzeyleri, MLO düzeyleri, günlük alkol miktarı ve ağır alkol tüketim süresi ile pozitif korelasyon gösterdiği görülmüştür. Sonuç: NLO ve MLO, alkol yoksunluk şiddetini tahmin etmek için kullanılabilecek ucuz ve kolay erişilebilir belirteçlerdir.