Relationship between psychological symptoms, impulsivity and social media use problems - Tutal, Ömer; Erensoy, Habib; Luş, Melek Gözde (Journal of Dependence, 2021)
Amaç: Bu çalışmada yetişkinlerde problemli sosyal medya kullanımı, dürtüsellik ve psikolojik belirtiler arasındaki ilişki araştırılmıştır. Yöntem: 178 kişi ile yapılan çalışmada, araştırmayı kabul eden katılımcılara sosyo-demografik Bilgi Formu, Sosyal Medya Bağımlılığı Ölçeği, Barratt Dürtüsellik Ölçeği ve Kısa Belirti Envanteri uygulanmıştır. Bulgular: Sosyal medya bağımlılık düzeyleri çalışmamıza katılan, sosyal medyada 8 saatten fazla vakit geçiren kadın, bekar, lisansüstü mezunu katılımcılar ile Twitter ve Instagram kullanıcılarında anlamlı olarak daha yüksek bulunmuştur. Sorunlu sosyal medya kullanımı, dürtüsellik ve psikolojik belirtiler arasındaki ilişki incelendiğinde, sosyal medya bağımlılığının sanal hoşgörü ve sanal iletişim alt boyutlarının dürtüsellik ve psikolojik belirtilerin tüm alt boyutları ile pozitif ve anlamlı olarak ilişkili olduğu bulunmuştur. Ayrıca sosyal medya bağımlılığının yordayıcıları incelendiğinde, katılımcıların sosyal medya bağımlılığı puanlarındaki artışın, plansız dürtüsellik, depresyon, anksiyete ve somatizasyon boyutlarıyla anlamlı olarak öngörüldüğü görülmüştür. Sonuç: Yetişkinlerin günlük yaşamının önemli bir parçası haline gelen sosyal medyanın problemli kullanımıyla ilişkilendirilebilecek önemli düzeyde psikolojik mevcuttur.